Capote (2005)

 

“New Yorker” dergisi için kısa kısa makaleler yazan eşcinsel yazar Truman Capote'un ilgisini “New York Times” gazetesindeki bir haber çeker. Haberde, Kansas eyaletinde vahşice işlenen bir katliam ve aynı aileye mensup 4 kişinin öldürülmesi anlatılmaktadır. 

Kısa öyküleri, romanları ve kurgusal olmayan yazılarına ek olarak, ileride O'nu hem ABD de hem de Dünya'da daha tanınır hale getirecek bu olayı inceleyip bu konuda roman yazmaya karar veren Truman, görgü tanıkları, aile bireyleri, dedektifler, hatta katillerle bile görüşme yapmak adına kendisi gibi yazar olan çocukluk arkadaşı Harper Lee ile birlikte olayın geçtiği yere Kansas City'ye doğru yola çıkacaktır.

Eşcinsel yazar Truman Capote'un bir taraftan ABD sosyetesinin içindeki mevkisine ve içkiye olan düşkünlüğüne -ki ölüm sebebi aşırı içki tüketimindendir- ışık tutan film diğer taraftan, büyük ses getirecek olan ve gerçek bir olaydan esinlenerek romanlaştırılan "Soğukkanlılıkla" adındaki romanının yazımı esnasında neler yaşadığını gözler önüne sermektedir. Özellikle de Truman Capote'ye can veren oyuncu Philip Seymour Hoffman'ın oyunculuğuyla film akıp gitmektedir. 

Filmde de anlaşılacağı üzere, bir aileyi katleden katil Perry Smith'e duygusal olarak bağlanan Capote, katillerin kaçınılmaz sonlarının gelmesini, dönemin en iyi avukatını tutarak bir kaç defa erteletme şansını yakalamıştır. Daha sonradan bunu sırf romanını bitirmek adına yaptığını anlamaktayız. Hatta öyle bir ân gelmiştir ki istediği son gerçekleşmediği için romanını dahi bitirememekten şikayet eder olmuştur. Hâl böyle olunca insan "acaba kim soğukkanlı idi" diye sormadan da edemiyor.

"Kabul edilen dualara, kabul edilmeyen dualardan daha çok gözyaşı döker gökler." 

Ayrıca Truman Capote'nin "In Cold Blood" adlı eseri "Soğukkanlılıkla" adı altında Türkçe'ye çevrilmiştir. İsteyenler kitabını da alıp okuyabilirler...

Filmin Türkçe altyazısı için tıklayın...













0 yorum:

Yorum Gönder

Translate

 
Copyright © 2015 Gay Filmlerim
Blogger Templates