Toul Omry (2008)

"Troul Omry", İsrail sineması hariç Ortadoğu'ya ait izlediğim ilk eşcinsel içerikli film. 

Mısır'lı yönetmen Maher Sabry tarafından yazılıp yönetilen film, Mısır'ın eski müftüsü (en üst düzey din adamı) Şeyh Nasr Fareed Wasel, tarafından 2008 yılının Haziran ayında, yakılması yönünde fetva verdiği bir film aynı zamanda.

Mısır'daki eşcinselleri ve onların yaşamlarını gözler önüne seren filmi izlediğimizde, kendi ülkemizin gidişatına bakacak olursak bize hiç de yabancı olmayan / olmayacak şeylerle karşılaşmamız olası.

Örneğin;

Ahmet karakteri, dinine bağlı, dininin gerektirdiklerini yerine getiren bir birey iken bununla yetinmeyip başı açık, kısa giyinen kişilere karşı "ahlaksız" diye laf atmakta hatta saldırmaktadır. Ahmet, daha çok cinsel içerikli kurduğu hayallerle kendi kendini tatmin ederken, bastırılmış cinsel dürtüleri yüzünden devamlı mastürbasyon yapmakta sonra da pişman olmaktadır. En nihayetinde gerekçe ortadadır. Suçlu bellidir (!) Onun böyle düşünmesini sağlayan "açık saçık giyinen" kadınlardır (!). (Bu davranış tarzı çok tanıdık geldi)

Gelelim Mısır'daki eşcinsellerin yaşamına;

Gizlenirsen sorun yok ama olur da açık edilirsen bittin. Polis yollarda, internet ortamında adeta "eşcinsel" avında. Rami, yakalananların iffetsiz olduğunu, açık saçık görünür olmanın gerek olmadığını, birisi ceza alıyorsa mutlaka yanlış bir şey yaptığı için ceza almıştır diye düşünen ve ülkesini seven, Hükümet ile Ülke ayrımını yapamayan eşcinsel karakterlerimizden biridir ki bu düşüncelerinde ne kadar haklı ya da değil film sonunda hep birlikte görüyoruz (!)

Oyunculuklar vasat olsa da önemli olan filmin vermek istediği mesaj.

Filmde vurgusu yapılan ve "demek tüm Ortadoğu ülkelerine has bir yaklaşım bunu da halk yiyor" dediğimiz bir şey daha var ki o da; Hükümetin desteklemediği ne varsa hepsi için;

dış güçlerin bir oyunu, 

ulusal çıkarlar, 

beka sorunu, 

dış finansman gibi,

etiketleri kullanılıyor olması. (Çok tanıdık geldi yine)

Filmin Türkçe altyazısı için tıklayın...
















0 yorum:

Yorum Gönder

Translate

 
Copyright © 2015 Gay Filmlerim
Blogger Templates